Slide viomaza

Γιατί ανακυκλώνουμε τα βιολογικά απόβλητα;

Τα βιολογικά απόβλητα, ύστερα από κατάλληλη διεργασία είναι δυνατό να :
  • μετατραπούν σε κομπόστ, δηλ. σε βιολογικό εδαφοβελτιωτικό,
  • αποτελέσουν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ).
Επιπλέον, ανακυκλώνοντας τα βιολογικά απόβλητα μειώνονται οι ποσότητες αστικών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.), με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αποφυγής της ρύπανση των επιφανειακών υδάτων, των υπόγειων υδάτων και του εδάφους σε περίπτωση ατυχήματος.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα για την ανακύκλωση των βιολογικών αποβλήτων

Απόβλητα που βάζουμε στους καφέ κάδους:


  • ωμά ή βρασμένα φρούτα & λαχανικά, φλούδες & κοτσάνια
  • αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, κέικ, γλυκά
  • ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
  • αυγό, τσόφλι αυγού & κουκούτσι ελιάς
  • κρέας, πουλερικά & ψάρια

  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • ξηρούς καρπούς & περιβλήματα
  • χαρτί κουζίνας & χαρτοσακούλες
  • υπολείμματα & φίλτρα καφέ & τσαγιού
  • κλαδιά, φύλλα, άνθη, γκαζόν
  • στάχτη καυσόξυλων, πριονίδι, ροκανίδι

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα για την ανακύκλωση των αποβλήτων των καφέ κάδων

Απόβλητα κατάλληλα για οικιακούς κομποστοποιητές


Πράσινα υπολείμματα (πηγή αζώτου)
  • φλούδια & κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά
  • υπολείμματα από σαλάτες αφού στραγγιστούν από υγρά
  • φλούδες ή υπολείμματα από φρούτα
  • μαραμένα λουλούδια & γκαζόν
  • υπολείμματα καφέ & αφεψημάτων
  • πολτό από χυμούς
  • φίλτρα καφετιέρας
  • αλεύρι, ρύζι, δημητριακά & ψωμί

Καφέ υπολείμματα (πηγή άνθρακα)
  • πριονίδι & ροκανίδι
  • χαρτί κουζίνας & χαρτοσακούλες
  • κουκούτσι ελιάς
  • στάχτη καυσόξυλων
  • αυγά & τσόφλια τους
  • κλαδιά & ξερά φύλλα
  • ξηροί καρποί & περιβλήματα αυτών
  • οργανικά λιπάσματα (φυλλόχωμα, καστανόχωμα)

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα για την οικιακή κομποστοποίηση

Πως παράγεται το κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό);

Η κομποστοποίηση (αερόβια χώνευση) είναι μια φιλική προς το περιβάλλον διεργασία κατά την οποία βιολογικά απόβλητα (π.χ. φύλλα, χόρτα, κλαδιά, φλούδες και υπολείμματα τροφών) μετατρέπονται μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης με τη βοήθεια μικροοργανισμών του εδάφους σε μια οργανική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ουσία που ονομάζεται κομπόστ.

Η κομποστοποίηση γίνεται τόσο σε βιομηχανική κλίμακα (με τη συλλογή του περιεχομένου των καφέ κάδων που οδηγείται σε εργοστάσια κομποστοποίησης) όσο και σε οικιακή κλίμακα (με τους οικιακούς κομποστοποιητές).

Οφέλη κομποστοποίησης

Με τη χρήση του κομπόστ:
  • αντιμετωπίζεται η εντεινόμενη διάβρωση των εδαφών και η συνεπαγόμενη ερημοποίηση των εδαφών,
  • καταστέλλονται πολλά φυτοπαθογόνα του εδάφους,
  • αποφεύγεται η χρήση χημικών λιπασμάτων που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στα ύδατα, στην πανίδα και στην υγεία του ανθρώπου,
  • το χώμα συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, ωφελώντας τη γρήγορη ανάπτυξη των φυτών,
  • αυξάνεται η υγρασία του εδάφους, βελτιώνονται οι συνθήκες αερισμού του χώματος και βελτιώνεται το pH του εδάφους ωφελώντας τη γρήγορη ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την καρποφορία τους και τη μείωση των ασθενειών τους.
Το κομπόστ είναι κατάλληλο για βιολογικές καλλιέργειες.

Μετατροπή βιολογικών αποβλήτων σε πηγή ενέργειας

 
Τα βιολογικά απόβλητα μετατρέπονται σε καύσιμο μέσω της αναερόβιας χώνευσης, μίας ελεγχόμενης (μέσα σε αντιδραστήρες) βιολογικής διεργασίας κατά την οποία τα βιολογικά απόβλητα αποσυντίθεται απουσία οξυγόνου με τη βοήθεια μικροοργανισμών και παράγεται το βιοαέριο (μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα) και το κομπόστ.

Οφέλη αναερόβιας χώνευσης


Τα οφέλη της αναερόβιας χώνευσης προκύπτουν από τις χρήσεις των προϊόντων της. Το βιοαέριο είναι δυνατό να:

  • τροφοδοτήσει μηχανές εσωτερικής καύσης, καυστήρες αερίου και αεριοστροβίλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την παραγωγή θερμότητας,
  • τροφοδοτήσει μονάδες συμπαραγωγής για την ταυτόχρονη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας,
  • χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κίνησης ύστερα από την αναβάθμισή του,
  • ως καύσιμο οικιακής θέρμανσης ύστερα από την αναβάθμισή του.
  • Ταυτόχρονη παραγωγή κομπόστ.



Γνωρίζεις ότι…


  • το 2018 παρήχθησαν 2.447.047 τόνοι βιολογικών αποβλήτων;
  • έως το τέλος του 2022 θα έχει αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα δίκτυο χωριστής συλλογής του οργανικού κλάσματος των βιολογικών αποβλήτων (δηλ. απόβλητα κουζίνας και κήπου) - καφέ κάδος;  
  • η αναερόβια χώνευση ως φυσική βιολογική διεργασία μπορεί να λάβει αυθόρμητα χώρα σε αναερόβια περιβάλλοντα όπως είναι οι Χ.Υ.Τ.Α.;
  • το παραγόμενο από την αναερόβια χώνευση βιοαέριο κατατάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Βήματα συλλογής αποβλήτων καφέ κάδων


ΒΗΜΑ 01



Διαχωρίζουμε τα υπολείμματα τροφών από την κουζίνα και τα υπολείμματα αποβλήτων από τον κήπο που μπορούν να απορριφθούν σε καφέ κάδο.


ΒΗΜΑ 02


Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίσουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε σε εφημερίδα ή χαρτί.


ΒΗΜΑ 03


Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες (μαναβικής), είτε χύμα στον κάδο της οικείας μας.


ΒΗΜΑ 04


Τα μεταφέρουμε στον καφέ κάδο από όπου θα τα συλλέξει ειδικό απορριμματοφόρο για να τα οδηγήσει είτε σε μονάδα κομποστοποίησης, είτε σε μονάδα αναερόβιας χώνευσης.